Pachnące i aromatyczne, o idealnie maślanym smaku.
Jak powstają nasze rogaliki?
Ten jedyny w swoim rodzaju smak możemy uzyskać łącząc ze sobą kilka podstawowych składników. Są to: mąka, woda, drożdże, cukier, mleko, sól oraz masło. To ostatnie jest kluczem całego wypieku i stanowi 33% ciasta, dlatego dbamy, aby było jak najlepszej jakości. Tak przygotowane ciasto wałkujemy kilka razy i jednocześnie przekładamy masłem - tworzy się w ten sposób krucha, wielowarstwowa struktura ciasta. Kolejny krok to wypiekanie. Aby wydobyć niepowtarzalny smak i aromat proces wypiekania naszych croissantów trwa do ok. 4 godzin. Nasze wypieki serwujemy w różnych odsłonach - na słono, ze świeżymi dodatkami lub na słodko - z czekoladą, przepyszną bitą śmietaną i owocami sezonowymi.
Czy francuskie rogaliki faktycznie pochodzą z Francji? Choć wskazuje na to sama nazwa, tak naprawdę początki croissantów są zupełnie inne. Ten smaczny i aromatyczny wypiek pochodzi z Austrii, a do jego powstania przyczynili się…Turcy. Pomysł na ich upieczenie zrodził się wśród austriackich piekarzy po zwycięstwie nad Turkami w 1683 r. pod Wiedniem. Wiedeńscy piekarze pracując nocą, słyszeli zbliżające się wojska nieprzyjaciela i zaalarmowali strażników, dzięki czemu w rezultacie pokonano wroga. Aby uczcić zwycięstwo, piekarze upiekli z ciasta chlebowego ciastka w kształcie godła Imperium Osmańskiego - półksiężyca. Od tego momentu wypiek ten stał się popularny w całej Austrii. Jak zatem rogaliki trafiły do Francji? Przybyły tam za sprawą austriackiej żony Ludwika XVI, Marii Antoniny. Francuscy piekarze zaczęli wypiekać rogaliki z ciasta francuskiego, przekładanego masłem, dając początek popularnym wypiekom, które dziś dobrze znamy.
Francuskie popularne croissanty to wyrób znany szerokiej grupie odbiorców. Już teraz skorzystaj z możliwości zamówień on-line!
Wprost do Twojego domu!